BM ENGINEERING KORTRIJK

Winning competition design for an office building.

De site voor het kantoorgebouw BM Engineering bevindt zich op een zichtlocatie op het Beneluxpark te Kortrijk. Op een groot deel van de site werden recent een aantal in het oog springende architecturaal verantwoorde projecten gerealiseerd. De bouwplaats voor dit nieuwe project bevindt zich weliswaar op de grens van het park, in de schaduw van een grote sportketen, maar heeft de troef heel zichtbaar te zijn vanaf de belangrijke Beneluxlaan. Als ontwerpteam zetten we de bijzondere eigenschappen van de bouwsite ten opzichte van zijn omgeving ten in om door middel van een uitgepuurde, sobere architectuur de herkenbaarheid van het bedrijf in de verf te zetten.

Het kantoorgebouw wordt als solitair en alzijdig element op het terrein ingepast. Het gebouw wordt in de richting van de Beneluxlaan geplaatst, waardoor er tussen BM Engineering en de naastgelegen sportketen een zo groot mogelijke afstand ontstaat. Deze noordelijke inplanting van het gebouw garandeert de beste vergezichten over de omgeving vanuit de diverse werkplekken.

Het kantoorgebouw is opgebouwd uit een landschapskantoor voor het studiebureau en een aanzienlijke zone voor een externe gebruiker. Een aantal gemeenschappelijke functie en onthaal bevinden zich op het gelijkvloers. De representatieve functies zoals onder meer een multifunctionele ruimte / eetruimte en grote vergaderzaal  met dakterras worden als ‘penthouse’ op het dak van het gebouw georganiseerd.

client BM Invest
location Kortrijk, Belgium
period 2016-2017
procedure competition, laureate
surface ± 2050 m²
budget € 2 800 000 (excl. BTW en erelonen)
team Lieven Achtergael, Sander Verhanneman, Dirk Liekens, Hendrik Roels, Frederique Nys
i.c.w. BM Engineering (structural and MEP engineering)