Politiehuis Westkust Koksijde

Winning competition design for a police station.

  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans

The project is situated alongside a long road in a bland, anonymous suburban part of town. This design for the new police headquarters is intended as a stimulus for a clear redefinition of the public domain. 
Its compact footprint will ensure that a major portion of the plot is safeguarded, keeping all options open for future development. The positioning of this footprint creates a town square surrounded with a number of public functions, which generate an immediately recognisable identity for this location.
The building’s public agenda is linked with this square. The other, non-public, administrative and logistical functions are judiciously stacked and partially sunk, ensuring that the building’s restrained volume fits into its surroundings, which are partially residential.
Clustering several sub-programs allows for separate circulation flows and ensures that the building is and remains clearly intelligible.  Surprising perspectives actively contribute to a contemporary feel that radiates neutrality and a welcoming openness.

client Politiezone Westkust (Koksijde, Nieuwpoort and De Panne)
location Koksijde, Belgium
period 2012-present
procedure competition, laureate
surface 10 500 m²
budget € 12 000 000
team Lieven Achtergael, Kris Broidioi, Jeroen De Smet, Rein Bultynck, Isabelle Dierickx, Jeffrey Berghman, Vincent De Keyser, Dirk Liekens, Joke Kindt, Adrian Vankeirsbilck, Maarten De Pestel, Steven Van Schoor
i.c.w. Technum (structural and MEP engineering)