Provinciehuis Antwerpen

Competition design for the renovation and extension of the Antwerp provincial government building.

The tower’s landmark function and its specific character as the main administrative bulwark of the province of Antwerp entail some challenges regarding space allocation and architectural concept. The project entails not just integral restructuring, but will also see to it that the requirements of a province government in this 21st century will be met - thinking ahead, anticipating on the future, without for that matter compromising the idiosyncratic characteristics that make the tower stand out - by meeting all contemporary requirements, highlighting aspects such as transparency, legibility and accessibility, but also applying a sustainable, quality-minded approach of the living and working environment.
The master plan brings logic and clarity to the structure of the site in general and more specifically to its access area. The front courtyard giving onto Elisabethlei assumes its role as public reception area.
By connecting the provincial garden and Harmoniepark, a green axis is created that serves as a communication for the people in the neighbourhood.
The necessary oxygen is sluiced into the site by pulling down the rear building to create a green zone around the buildings. All congress activity is located in a new volume.
Where there used to be only a tenuous link between the architecture and its surroundings, both are now actively enhancing one another. Patios, perspectives and intelligent landscaping provide optimal interaction between both elements.

client Province of Antwerpen
location Antwerpen
period 2009-2011
procedure competition
surface 54 000 m²
budget € 64 000 000
team Lieven Achtergael, Stéphane Beel, Isabelle Dierickx, Isabelle Goris, Rein Bultynck, Jeffrey Berghman, Kris Broidioi, Filip Reggers
i.c.w. Stéphane Beel (architectural design), Landinzicht Landschapsarchitecten (landscape design), Technum (structural, MEP and acoustiscal engineering), Emmer Pfenninger partner (façade study)