Wit-Gele Kruis Ieper-Poperinge

Competition design for the construction of a new district building for Wit-Gele Kruis.

Het nieuwe gebouw voor het Wit-Gele kruis te Ieper is ontworpen als zeer praktisch L-vormig gebouw waarbij de kantoren, archieven en secretariaat op het gelijkvloers worden gehuisvest. De 2 verschillende vleugels omarmen een semi verharde ontvangst plaza. Deze plaza creëert een buitenruimte als buffer tussen de parking en het gebouw en kan ook als terras voor medewerkers of cursisten ingericht worden. In combinatie met de transparante binnengevels is dit gebouw heel open en uitnodigend vanaf de toegang aan Ter Waarde.

De grens tussen binnen en buiten vervaagt. Het gebouw krijgt hierdoor een nadrukkelijk ‘open’ karakter wat het meervoudig gebruik van het gebouw ten goede komt. Vanaf de plaza is de publieke, centrale circulatie doorheen het gebouw zichtbaar: monumentale trap, circulatie en keuken / refter, secretariaat. De inkomzone baadt in het natuurlijk licht.

De verschillende kantoren bevinden zich op de westgevel ter hoogte van de Pilkemse weg. De sequentie van alle kantoren met zicht op een tuin en voorbijgangers, in nabijheid van alle collega’s bevordert de aangename werksfeer. Indien dit wenselijk zou zijn kunnen de tussenwanden van de kantoren flexibel bedacht worden. De ramen van deze lokalen worden samen bedacht in 1 grote opening. Vanaf de Pilkemse weg oogt het gebouw statig en massief. De grote raamopening brengt het gebouw qua sfeer en beleving op schaal van een vrijstaand ‘huis’.

client Wit-Gele Kruis van West-Vlaanderen vzw
location Ieper-Poperinge
period 2015
procedure Competition
surface 885 m²
budget € 1 472 626 (excl. BTW en erelonen)
team Lieven Achtergael, Sander Verhanneman, Maarten Depestel
i.c.w. BM Engineering (stability + techniques), Feys bvba (epb)