BRUGGEN IN CAPPELLEN

Winnend wedstrijdontwerp voor de herontwikkeling van drie sites in het centrum van de gemeente Kapellen.

Het ontwerp behelst de herbestemming van drie sites in het centrum van Kapellen. Van noord naar zuid betreft het de zeer centraal gelegen site van ’t Bruggeske, de site van het Marktplein en het driehoekig perceel tussen spoorweg en Antwerpsesteenweg. Het programma bestaat uit publieke, residentiële en in beperkte mate commerciële functies. Bij de inplanting en de vormgeving van de verschillende programmaonderdelen is steeds vertrokken van de specifieke context en nabije omgeving, met een specifieke verschijningsvorm en materialisatie per site als gevolg.

Op de site van ’t Bruggeske wordt een binnengebied gecreëerd met behulp van volumes met geïnclineerde gevels. Op de site van het Marktplein worden de verschillende invalswegen georganiseerd door het ronde volume van de polyvalente zaal dat als scharnierpunt fungeert. Op de site van de Antwerpse steenweg biedt een helder vierkantig bouwblok met een publieke binnentuin een antwoord aan de harde grenzen gevormd door spoor- en steenweg.

Ondanks de sterk verschillende verschijningsvormen, is er bij elke specifieke oplossing bijzonder veel aandacht geschonken aan de doorwaadbaarheid voor de zwakke weggebruiker, waardoor het door harde infrastructuurlijnen versnipperde Kapellen opnieuw een sterkere, interne samenhang krijgt.

opdrachtgever Gemeente Kapellen, Cordeel, Aertssen
locatie Kapellen
periode 2017 - heden
procedure wedstrijd, laureaat
oppervlakte 42 500 m² (programma) - 2,7 ha (site)
budget € 55 000 000
team Dirk Liekens, Michael Baguet, Steven Van Schoor, Hendrik Roels, Maarten De Pestel  
i.s.m. met zicht op zee (masterplan en architectuur), Cluster (landschap), Sweco (studies stabiliteit en technieken), ARA (studie openbaar domein), Venac (studie akoestiek)