Centraal Museum Utrecht

Ontwerp voor de renovatie en uitbreiding van een museum.

  • © Vercruysse & Dujardin
  • © Jan Kempenaers
  • © Vercruysse & Dujardin
  • © Jan Kempenaers
  • © Vercruysse & Dujardin
  • © Vercruysse & Dujardin
  • © Vercruysse & Dujardin
  • © Vercruysse & Dujardin

De intrigerende en specifieke kwaliteit van het geheimvolle, weerbarstige en gesloten karakter van de bestaande museumgebouwen en de museumtuin wordt bewaard en ingezet als waardevol vertrekpunt. Het bestaande gebouw is samengesteld uit verschillende onderdelen, daterend uit verschillende periodes, een deel van het gebouw is middeleeuws en beschermd, een ander deel dateert uit begin 20ste eeuw.
Een eenvoudige ingreep zorgt voor de noodzakelijke verduidelijking van de toegang en voor een suggestie van permeabiliteit. Een verlaagd verhard gedeelte van het Nicolaaskerkhof langs de 1920-vleugel wordt een zelfstandig horizontaal element. Hoewel zelf onnadrukkelijk aanwezig, kondigt het element het entreegebouw duidelijk aan, ontsluiert het de museumtuin en verleent het de mooie open ruimte van het plein een nieuwe, opgewaardeerde status. Het nieuwe, volledig in glas opgetrokken entreegebouw, met een bookshop op de eerste verdieping, situeert op de plaats van de vroegere portierswoning en naast de oorspronkelijke ingang, de nieuwe hoofdingang in het hart van het museum. Deze ene ingreep structureert het hele complex. Het nieuwe entreegebouw is met zijn facetoog van de volle 360° beslaande zichtlijnen, als een spin in z’n web, het vormt de draaischijf van de routes in het museum en de verbinding tussen de bestaande en de nieuwe ruimten.
De museumtuin, een rust- en referentiepunt, wordt als waardevol element opgenomen in de buitencirculatie.
De bestaande gebouwen worden volledig ontmanteld, de oorspronkelijke toestand wordt zoveel mogelijk hersteld waardoor een interessante variatie van kwalitatieve ruimtes ontstaat met natuurlijk licht. Nieuwe expositieruimten zijn ondergronds geconstrueerd en waren tevens voorzien in de niet gerealiseerde Rietveldvleugel.

opdrachtgever Stadsbestuur Utrecht
locatie Utrecht, Nederland
periode 1994-1999
procedure opdracht
oppervlakte 8500 m²
budget € 15 000 000
team Lieven Achtergael, Stéphane Beel, Pieter Jacobs, Douglas Allard, Hilde Huyghe, Hans Lust, Trice Hofkens, Isabelle Dierickx, Marie-Anne Morel, Olivier Claeys, Nikolaas Vande Keere, Marleen Dilissen, Regis Verplaetse
i.s.m. Stéphane Beel (ontwerp architectuur), Atelier van Lieshout (kunst), Marieke van Diemen (kunst), Richard Hutten (interieur), Michel Desvigne Paysagistes (ontwerp landschap), D3BN (studie stabiliteit), Ketel (studie technieken), Toornend & Partners (projectondersteuning)