Cipal Geel

Wedstrijdontwerp voor een kantoorgebouw.

Het kantoorgebouw Cipal is een volumetrische compositie van drie onderdelen: een publieke schijf, die als sokkel fungeert, met daarop twee elementen die in een subtiel evenwicht dialogeren: de kantoortoren en de penthouse van de raad van bestuur.
De drie onderdelen krijgen een zekere mate van autonomie door hun onderling sterk verschillende schaal en verschijningsvorm: toren versus schijf, hoog versus laag, groot versus klein.

De publieke schijf is tweeledig. Het publieksgedeelte bevindt zich aan de zuid- en westzijde. Zo profiteren seminarieruimten en cafetaria als in een riant parkpaviljoen optimaal van de bezonning en zicht op het omringende, groene bermlandschap. De logistieke zone bevindt zich aan de noordzijde.
In het verlengde van de onthaalpatio bevindt zich de publieksbalie die als scheiding werkt tussen de kantoortoren en het publieksgedeelte. Het publieksgedeelte is opgevat als één vloeiende, transparante en flexibele ruimte. Door de centrale tuinpatio, de circulatiekern van de kantoortoren en een dienstvolume in te zetten als organiserende elementen wordt deze vloeiende, open ruimte gedifferentieerd tot een aantal zones met een eigen schaal en oriëntatie. De centrale tuinpatio brengt overvloedig daglicht in het hart van het gebouw, is een plek van samenkomst en rust en brengt visuele relaties tot stand tussen de verschillende functies die errond georganiseerd zijn.

De kantoortoren maakt de aanwezigheid van Cipal al van ver duidelijk. Gelegen aan de ringweg werkt de kantoortoren als een landmark, een oriëntatiepunt voor de ganse site. De uniforme gevel met grote raampartijen benadrukt deze signaalfunctie.
In de toren worden 6 lagen landschapskantoor efficiënt gestapeld boven de publieksbalie. Er wordt een evenwicht gevonden tussen flexibele openheid en voldoende rust en concentratie. Een goede oriëntatie, een doordacht energetisch gevelconcept en een logische organisatie maken de toren tot een aangename, eigentijdse en dynamische werkomgeving.

De ruimten van de raad van bestuur worden in een apart volume ondergebracht dat bereikbaar is via een sculpturaal vormgegeven trap in het publieksgedeelte. De penthouse kan beschikken over een volledig uitgeruste vergaderzaal, een ruim seminarielokaal tot 100 personen en de nodige dienstruimten (sanitair, kitchenette, berging). Op deze manier maakt de werking van de raad van bestuur integraal deel uit van Cipal maar behoudt ze tegelijk een zekere vorm van autonomie.

Om de eenheid van het geheel te bewaren wordt gekozen voor zichtbeton als materieel leidmotief. Door dit materiaal in wisselende verhoudingen tot de glaspartijen van het gebouw toe te passen wordt de materialiteit van het beton de bindende component tussen de sterk verschillende gebouwdelen.

opdrachtgever Cipal
locatie Geel, België
periode 2011
procedure wedstrijd
oppervlakte 6000 m²
budget € 10 000 000
team Lieven Achtergael, Sander Verhanneman, Dirk Liekens, Jonas Marga, Joke Kindt, Jeffrey Berghman, Rein Bultynck, Vincent De Keyser
i.s.m. UTIL (studie stabiliteit), RCR Studiebureau (studie technieken)