Fuifzaal Turnhout

Ontwerp van een ondergrondse fuifzaal.

  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin

De fuifzaal wordt ten westen van de Warande en het Warandep’Ant ingeplant, voor het grootste deel onder het maaiveld. Ondergronds staat de fuifzaal in verbinding met het bestaande cultuurhuis via de chill-out-ruimte. Het terras tussen Warande en Warandep’Ant wordt uitgebreid en doorgetrokken. Door het programma onder de grond te organiseren wordt de plaza, die erboven gecreëerd wordt ingezet in de ontwikkeling van het park rond het cultuurhuis. De continuïteit van het park wordt zo allerminst aangetast. Ook wordt de impact van de muziek, geproduceerd in de ondergronds fuifzaal, geminimaliseerd.
De inkom wordt ondergebracht onder een luifel, op een verhoogde zone aan de plaza. Via het tussenniveau komt de gebruiker op het niveau van de zaal. Eenduidige oriëntatie is dankzij de verschillende doorzichten naar de fuifzaal, de foyer en buitenomgeving ten allen tijde mogelijk. Daglicht kan tot in het laagste niveau toetreden dankzij vides, patio's en de doordachte positie van de ramen. Fuifzaal en chill-out zijn te bereiken doorheen de foyer. De chill-out staat in verbinding met de nieuwe doorsteek tussen de hoofdingang van de Warande en het Warandep’Ant.
Door de patio in het ondergrondse volume wordt de omgeving eenvoudig leesbaar. Deze patio maakt lichtinval tot in de chill-out en de fuifzaal mogelijk. Een lichtstraat boven de zaal verhoogt de mogelijkheid tot gedifferentieerd gebruik van de fuifzaal.

opdrachtgever Stadsbestuur Turnhout
locatie Turnhout, België
periode 2005-2013
procedure opdracht
oppervlakte 3100 m²
budget € 3 600 000
team Lieven Achtergael, Kris Broidioi, Axel Cayman, Rein Bultynck, Isabelle Dierickx, Steve Salembier, Filip Reggers, Sander Verhanneman, Sofie Philips, Dirk Liekens, Jeffrey Berghman, Tom Haelvoet
i.s.m. Paridaens Ingenieurs (studie stabiliteit), RCR Studiebureau (studie technieken), Daidalos Peutz Bouwfysisch Ingenieursbureau (studie akoestiek), Stéphane Beel