Huis van de Europese Geschiedenis Brussel

Wedstrijdontwerp voor de herbestemming van een voormalig tandheelkundig instituut tot een museum over de geschiedenis van Europa.

Zoals in een huis bestaat uit kamers waar jong en oud samenwonen en de plaats bij uitstek is voor ontmoeting, vorming, leren en gastvrijheid, op die manier is ook het het museum rond de geschiedenis van Europa opgevat: het Huis van de Europese Geschiedenis.
Het 'Institut Dentaire George Eastman' is gelegen in het Leopoldpark (midden in de Europese wijk) en was in de jaren '30 een tandheelkundig centrum voor de Brusselse straatkinderen. Het gebouw werd ontworpen door architect Michel Polak.
Door een uitgebreid programma op een bouwsite zo groot als het bestaande gebouw waren de ontwerpopties vrij schaars en werd beslist een uitbreiding bovenop het bestaande gebouw te plaatsen als een kroon. In de optopping wordt het eigenlijke museum geplaatst met de permanente expositieruimte. Door dit deel in een nieuwbouwvolume te voorzien kunnen de hedendaagse specifieke eisen voor tentoonstellingsruimtes (helderheid, flexibiliteit, neutraliteit, ventilatie, luchtvochtigheid…) perfect ingelost worden.
Het Eastman-gebouw wordt volledig gerestaureerd met aandacht voor de waardevolle elementen van het gebouw. In het bestaande gebouw worden educatieve toepassingen, zoals mediatheek en ruimtes voor workshops, maar ook geprogrammeerde activiteiten, zoals conferentiezalen, gepositioneerd. Deze lokalen bevinden zich daardoor dicht bij de toegang, waardoor ze afgescheiden kunnen bezocht worden van het museum.
Zwevend boven de bomen van het Leopoldpark, zal het Huis zijn aanwezigheid in Brussel claimen als een visitekaartje van het hedendaagse Europa.

opdrachtgever Europees Parlement
locatie Brussel, België
periode 2010
procedure wedstrijd
oppervlakte 8000 m²
team Lieven Achtergael, Juan Herreros, Jeffrey Berghman, Pietter Lansens, Gonzalo Rivas, Ida Lievens, Igor Bragado, Spencer Leaf, Xavier Robledo
i.s.m. Herreros Arquitectos (ontwerp architectuur), ARUP (studies stabiliteit en technieken)