Nieuwbouw Wyckaert Bouwonderneming

Winnend wedstrijdontwerp voor een kantoorgebouw.

Het ontwerp behelst de bouw van een kantoorgebouw met bijhorende loods voor de firma Wyckaert Bouwonderneming. De site van het bouwbedrijf bevindt zich op een zeer zichtbare locatie in de oksel tussen de spoorlijn Gent-Brussel en de verbindingsweg B401 te Gent.
Om de identiteit van het bouwbedrijf Wyckaert op deze locatie te versterken, wordt er voor gekozen om het kantoorgebouw en de loods niet als afzonderlijke entiteiten te ontwerpen, maar om deze te bundelen in één omhullende enveloppe die tevens functioneert als uithangbord, mede dankzij de keuze voor een golvend groene keramische gevel.
Binnen die enveloppe wordt het kantoorgebouw van de loods gescheiden door een binnentuin die zorgt voor licht, lucht en ruimte. Hierdoor krijgt het kantoorgebouw een groenruimte die voldoende privacy en rust kan garanderen, rekening houdend met de ligging langs de drukke autostrade.
De plint van het kantoorgebouw omvat de ontvangstruimte, vergaderzalen, refter en enkele kantoren, die uitkijken op de binnentuin. Bovenop deze plint worden de kantoren gestapeld in vier gelijke verdiepingen die een verticaal accent geven aan het geheel. Grote luifels bieden bescherming tegen de zon en geven extra massa aan de kantoortoren.

opdrachtgever Wyckaert Bouwonderneming
locatie Gent, België
periode 2017-heden
procedure wedstrijd op uitnodiging, laureaat
oppervlakte ± 7250 m²
team Lieven Achtergael, Isabelle Dierickx, Lize Weyenberg, Steven Van Schoor
i.s.m. Tousseyn & Partners (studie stabiliteit), VK Engineering (studie technieken), dcPools (landschapsontwerp)