Politiecommissariaat Brugge

Winnend wedstrijdontwerp voor een politiecommissariaat.

  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin

De decentralisatie van het nieuwe politiecommissariaat naar de rand van de stad zal een belangrijke impuls geven aan de toekomstige reconversie van de havensite. Door de zorgvuldige inplanting en dimensionering van het compact, zwevend kantoorvolume schrijft het zich in binnen de structuur en schaal van het voormalig havengebied.
De toegang tot het gebouw wordt op twee niveaus georganiseerd.
Het maaiveld bevat alle publieke functies en is opengewerkt.
Op het ondergrondse niveau is het binnenplein de operationele schakel tussen het logistiek complex, het arrestantencomplex, de kleedkamers en de technische ruimtes.
De kantoren van het administratief complex worden in een wit, groot, compact volume boven het maaiveld verheven en bestendigt op die manier de kwaliteit van de uitgestrekte open havenruimte.
Door het uitgebreide ondergrondse programma sluit de kroonlijst aan op de bouwhoogtes in de omgeving. Op die manier wordt het politiecommissariaat een schakel tussen de twee aanwezige schalen: haven- en residentiële architectuur.
Het duurzaam ontwerpen van een goede, comfortabele leef- en werkomgeving voor het nieuwe politiecommissariaat vraagt een integrale benadering. Het creëren van een gezond en comfortabel binnenklimaat in combinatie met een minimaal verbruik aan energie en materiaal staat centraal in deze benadering.
Deze aanpak resulteert in een E-peil van 30 punten, wat dit gebouw tot één van de meest duurzame overheidsgebouwen maakt, die tot op heden gerealiseerd werden.

opdrachtgever Stadsbestuur Brugge
locatie Brugge, België
periode 2010-2013
procedure wedstrijd, laureaat
oppervlakte 11 500m²
budget € 21 200 000 (excl. BTW en erelonen)
team Lieven Achtergael, Isabelle Dierickx, Pietter Lansens, Tom Mockett, Jeffrey Berghman, Rein Bultynck, Sofie Philips, Kris Broidioi, Steve Salembier, Vincent De Keyser, Ida Lievens
i.s.m. Technum (studies stabiliteit, technieken en akoestiek), Tritel (studie mobiliteit), Stéphane Beel