Politiehuis Westkust Koksijde

Winnend wedstrijdontwerp voor een politiecommissariaat.

  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans
  • © Johnny Umans

Op een lange baan in een voorlopig nog anoniem stadsgedeelte aan de rand, wil het ontwerp voor het nieuwe Politiehuis Westkust Koksijde een aanzet geven tot de herdefiniëring van het openbaar domein. Een compacte footprint vrijwaart een groot deel van de site waardoor latere ontwikkelingen denkbaar blijven.
Een gerichte inplanting van deze footprint genereert een marktplein waarrond een aantal publieke functies een herkenbare identiteit aan de plek verlenen.
Aan dit plein wordt het publieke programma van het gebouw gekoppeld. De overige niet publieke, administratieve en logistieke functies worden doordacht gestapeld en deels verzonken zodat de beheerste volumetrie van het gebouw zich aanpast aan de deels residentiële omgeving. Het clusteren van verschillende programmaonderdelen maken gescheiden circulatiestromen mogelijk en houden het gebouw helder leesbaar. Doorzichten en verrassende zichtlijnen dragen actief bij tot een hedendaagse  atmosfeer die neutraliteit en gastvrije openheid uitstraalt.

opdrachtgever Politiezone Westkust (Koksijde, Nieuwpoort en De Panne)
locatie Koksijde, België
periode 2012-heden
procedure wedstrijd, laureaat
oppervlakte 10 500 m²
budget € 12 000 000
team Lieven Achtergael, Kris Broidioi, Jeroen De Smet, Rein Bultynck, Isabelle Dierickx, Jeffrey Berghman, Vincent De Keyser, Dirk Liekens, Joke Kindt, Adrian Vankeirsbilck
i.s.m. Technum (studies stabiliteit en technieken)