stadHUIS Roeselare

Wedstrijdontwerp voor een nieuw stadhuis.

De stadshal, een genereuze antichambre tussen stadhuis en stadstuin

Het kloppend hart én het visitekaartje van het nieuwe stadhuis wordt ongetwijfeld zijn ruime stadshal, een zwischen tussen het historisch erfgoed, de nieuwbouwontwikkeling en de open stadstuin binnenin het bouwblok. De toegevoegde waarde van de stadshal is meervoudig:
Door haar centrale positie fungeert de hal als hart van het bouwblok, van waaruit elk afzonderlijk programmaonderdeel bereikbaar is. Toch takt elke ruimte onafhankelijk aan op deze stadshal en wordt het zo mogelijk de verschillende clusters afzonderlijk te ontsluiten. Hierdoor kan elk onderdeel autonoom werken en wordt een veelvoud aan gebruiksscenario’s mogelijk.


Doorheen de hal ontstaat een intuïtieve routing waarlangs de verschillende programmaonderdelen van de publieke administratie op welbepaalde plaatsen worden ondergebracht. Vooraleerst kruist de bezoeker de ontvangstbalie met snelbalies ter hoogte van de hoofdingang. Vervolgens kunnen bezoekers in de stadswinkel zelfstandig administratieve taken verrichten met behulp van e-loketten, informatiezuilen, doe-het-zelf balies,... Overigens is er een cluster met themabalies en gespreksruimtes voor meer diepgaande besprekingen of technisch gecompliceerde dienstverlening waarbij begeleiding door administratieve medewerkers noodzakelijk is.


De hal wordt vormgegeven als een stedelijke luifel en zorgt voor de aansluiting van de Zuidstraat met de Botermarkt. Het niveauverschil tussen de beide straten en de vloerniveaus van het aangrenzende erfgoed wordt in de manipulatie van het maaiveld opgevangen. De hal loopt als een glooiend landschap tussen de verschillende vloerpassen.
De sfeer en ruimtelijkheid van de hal wordt mee vormgegeven door de manipulatie van de dakplaat. Als tegengewicht van het glooiende maaiveld zorgt de vormgeving van de dakplaat voor intieme en open plekken, dynamiek en rustpunten, doorzichten en lichtpunten.

opdrachtgever stad Roeselare
locatie Roeselare
periode 2019-2020
procedure wedstrijd
team Lieven Achtergael, Jeffrey Berghman, Steven Van Schoor, Lize Weyenberg, Lidewij Deroo
i.s.m. VK engineering (stabiliteit, technieken, duurzaamheid, akoestiek en licht), Patine Architecten (restauratie), Paul Deroose (landschap), BuroProject (werkplekinrichting) en Feys voor veiligheidscoördinatie