Villa VS in Z

Ontwerp van een vrijstaande ééngezinswoning.

  • © Nick Cannaerts
  • © Nick Cannaerts
  • © Nick Cannaerts
  • © Nick Cannaerts
  • © Nick Cannaerts

De woning wordt gebouwd op een glooiend terrein met een bestaande woning die onmiddellijk aan de straat grenst. Tijdens de realisatie van de woning blijft de bestaande woning bewoond. Pas nadat er verhuisd is van de bestaande woning naar de nieuwe woning wordt de bestaande woning gesloopt.

Om dit mogelijk te maken en om zoveel mogelijk contact te realiseren met de tuin in de nieuwe woning, zoekt deze de maximaal toelaatbare achterbouwlijn op. Deze maximale achterbouwlijn laat toe om de grote breedte van het terrein optimaal te benutten, resulterend in een lineair volume op het gelijkvloers. Dit lineair volume bevat een nevenschikking van diverse leeffuncties, enkele overdekte terrassen en het kinderslaapgedeelte.

Hierop wordt haaks een kleiner volume geplaatst om de voorbouwlijn te halen die vereist is om tot op de maximale achterbouwlijn te kunnen bouwen. Dit haakse volume bevat het ouderslaapgedeelte en dient tegelijkertijd als carport en overdekte toegang. Onder de carport bevindt zich een welnessgedeelte voorzien van natuurlijk licht via een patio. Nadat de bestaande woning gesloopt is, wordt het zwembad gerealiseerd en de tuinmuur gefinaliseerd.

locatie België
periode 2012-2017
procedure opdracht
oppervlakte 370 m²
team Lieven Achtergael, Dirk Liekens, Sander Verhanneman, Adrian Vankeirsebilck
i.s.m. Paridaens (studie stabiliteit), Studiebureau Forté (studie technieken)