Waterbouwkundig Laboratorium Borgerhout

Winnend wedstrijdontwerp voor de uitbreiding van de kantoren van het Waterbouwkundig Laboratorium.

De site van het Waterbouwkundig Laboratorium is een onsamenhangend geheel van verschillende te krap geworden gebouwtypes met ertussen weinig aantrekkelijke restruimten. Dit zorgt voor een moeilijke samenwerking tussen de verschillende afdelingen waarvan steeds meer interactie vereist wordt.
Enkele gebouwen op de site worden behouden en door het nieuwe gebouw met elkaar verbonden tot een kantoorcluster die de connectie maakt met de modelbouwhallen. Een hoek van de nieuwe cluster richt zich op tot een publiekstoren die onthaal, bibliotheek, vergaderruimte en auditorium bevat. Dit transparante en gearticuleerde volume dat flexibel en onafhankelijk kan werken.

De verbindende ingreep structureert en differentiërt de vrijgekomen open ruimte: de kantoorcluster omsluit een rustige binnentuin voor de werknemers, de publiekstoren bakent een publieke groene strook af. Circulatiestromen kunnen van elkaar gescheiden worden wat de flexibiliteit van de totale werking verhoogt.
Bestaand patrimonium wordt verbeterd en opnieuw ingezet, nieuwe technologiën worden toegepast inzake energiehuishouding en door zijn verbrede werking als publiek centrum verduurzaamt het Waterbouwkundig Laboratorium de buurt als interessante woon en werkplek.
Door in te zetten op een duidelijk publiek karakter is het weer bij de tijd. Het weerspiegelt de ambitie om niet alleen kantoorgebouw te zijn maar ook kenniscentrum, laagdrempelig publiek huis en groene plek in een residentiële stadswijk.

opdrachtgever Vlaamse Overheid
locatie Borgerhout, België
periode 2011-heden
procedure wedstrijd, laureaat
team Lieven Achtergael, Isabelle Dierickx, Pauline De Schryver, Lidewij Deroo, Maarten De Pestel, Hendrik Roels, PieterJan Van Loock, Kris Huysmans, Jeffrey Berghman, Vincent De Keyser
i.s.m. Studieburo Mouton (studie stabiliteit), RCR Studiebureau (studie technieken), Daidalos Peutz Bouwfysisch Ingenieursbureau (studie akoestiek)