Waterfront Corneliskaai Aalst

Winnend wedstrijdontwerp voor de herontwikkeling van een voormalige fabriekssite tot woningen en commerciële ruimtes.

  • © Maxim Fastré
  • © Maxim Fastré
  • © Maxim Fastré

Het masterplan voor de voormalige Tupperware-site heeft de ambitie de rechteroever te integreren in het stedelijke weefsel van de stad Aalst. Tegelijkertijd laat het plan toe om het projectgebied autonoom te laten functioneren en zich te ontwikkelen vanuit een eigen ruimtelijke logica. Het project tracht vanuit een verzelfstandigde kwaliteit een meerwaarde te betekenen voor de ruimere omgeving en de aantrekkelijkheid van de centrumstad te verhogen. Het ontwerp voorziet daarom in evenwichtige structuren, die zowel publieksgericht programma met horeca en commerciële functies als een zeer gevarieerd residentieel programma opnemen. In het ganse project staat het thema duurzaamheid centraal.

opdrachtgever Re-vive, Matexi
locatie Aalst, België
periode 2011-heden
procedure wedstrijd, laureaat
oppervlakte 60 000 m²
budget € 75 000 000
team Lieven Achtergael, Kris Huysmans, Aryani Sari Rahmanti, Yen Van Der Voort, Ritaro Shimizu, Sander Verhanneman, Dirk Liekens
i.s.m. Antea (technische uitwerking landschap en verkavelingsvergunning), Mint (studie mobiliteit), 3E (studie duurzaamheid)