Brabantdam Gent

Design for the renovation and extension of a historic building, converted into residential, office and commercial space.

The project concerns a historical building at Brabantdam in the Ghent city centre, featuring a typical higgledy-piggledy rear building structure extending to the waterline, looking out on the Waalse Krook. Pulling down its dilapidated outbuildings restores the site to its essence. The historic building regains its original character and the newly built extension fits in with the main building. As it is positioned as close to the water as possible, its rooms afford broad views over the Muinkschelde meander. Thanks to the height difference between street level and water level, the basement becomes a room in its own right, with fantastic vistas of the river. On top of this subterranean level, three more floors can be built. The ground level floor remains transparent in order to provide extra daylight to the basement patio, but also to guarantee optimal views over the water and the Waalse Krook multimedia centre, that is yet to be built.

location Gent, Belgium
period 2010-2011
procedure assignment
surface 2200 m²
team Lieven Achtergael, Sander Verhanneman, Dirk Liekens, Ida Lievens