Brabantdam Gent

Ontwerp voor de renovatie en uitbreiding van een historisch pand tot woningen, kantoren en commerciële ruimtes.

Het project bevat een historische pand aan de Brabantdam in Gent met een typisch verknipte achterbouwstructuur dat reikt tot aan de waterlijn met zicht op de Waalse Krook. Door de bouwvallige bijgebouwen te slopen wordt de site tot zijn essentie gestript. Het te restaureren historische pand herwint zijn aanwezige karakter op de site en de nieuw te bouwen uitbreiding onderwerpt zich aan het hoofdgebouw. Door zo dicht mogelijk tegen het water te bouwen, krijgen de ruimtes een breed perspectief over de meander van de Muinkschelde. Door het niveauverschil tussen de straat en het waterpeil wordt de kelderverdieping een volwaardige ruimte met fantastische zichten over de rivier. Bovenop de ondergrondse verdieping kunnen nog drie bouwlagen gebouwd worden, waarvan het gelijkvloers transparant blijft om zo extra licht te bieden aan een patio in de kelder, maar ook optimale zichten op het water en het nieuw te bouwen multimediaal centrum de Waalse Krook te garanderen.

locatie Gent, België
periode 2010-2011
procedure opdracht
oppervlakte 2200 m²
team Lieven Achtergael, Sander Verhanneman, Dirk Liekens, Ida Lievens