JOC Rabot Gent

Design for subterranean spaces for youth organisations, comprising a polyvalent hall.

  • © Stad Gent - Stedelijke vernieuwing en ontwikkeling
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin
  • © Filip Dujardin

The new Rabot park consists of several distinct strips. Two parallel circulation axes, a tree-lined lane and a wide cyclists and pedestrian zone along Opgeëistenlaan define the central park zone. Each has its own different rhythm and feel, corresponding with the specific conditions in the immediate surroundings. The presence of the youth centre reinforces the program for the park and stimulates a richer experience in a more intensely green environment. The JOC will have its own place at the North East side, in the active zone of the neighbourhood park.
This meeting place for youngsters accommodates three youth organisations and a polyvalent hall to be used by the three of them. Within this layout, the three services are considered as separate, autonomous entities with their own rooms, lavatories, storage spaces, secretariats and access entrance from ground floor level. Providing for a common space that is in fact a dual, separately accessible configuration allows multiple use, by the associations, by external people or by both. This configuration also allows it to be used as a party hall. This way, two projects were realised in one go, which yields a number of obvious organisational and budgetary advantages.
This well-considered layout provides all rooms with ample daylight and fresh air by means of three patios and two walkable light roofs. Strategic positioning of glazed walls and ceilings allows the light to penetrate deep into the lower floor and offers a broad range of perspectives and connections. The four aboveground volumes provide separate entrances and secretariats for each of the associations as well as access to the communal space. Each of the rooms is accessible to the handicapped. The volume near the central access stairs is constructed out of a translucent material and functions as a light funnel during the day and at night as a beacon of light that renders activities in the polyvalent hall visible to visitors to the park. The park extends over the top of the subterranean volume, in effect forming a green roof - a sustainable way to keep rainwater from seeping through.

client City of Gent
location Gent, Belgium
period 2002-2007
procedure assignment
surface 1800 m²
budget € 3 400 000
team Lieven Achtergael, Stéphane Beel, Kris Buyse, Kobus de Bruijne, Filip Reggers, Katrijn Persoons, Steve Salembier, Paul Vantieghem
i.c.w. Stéphane Beel (architectural design), Michel Desvigne Paysagistes (landscape design), BAS Dirk Jaspaert (structural engineering), Bureau Bouwtechniek (MEP engineering), Daidalos Peutz Bouwfysisch Ingenieursbureau (acoustical engineering), Technum (landscape study)