Meulewatersite Wondelgem

Winning competition design for the redevelopment of the Villa Meulewater site into residential dwellings and commercial spaces.

The qualities of the densely wooded green project area are being put to optimal use, toward the organisation and orientation of about 80 new residential units and commercial functions. In order to maximally conserve its green, open character, all car traffic is banned from the site. All occupants will park their cars underground.
Within the greater park zone three building zones have been defined, each with a specific interpretation.
The existing villa, a graded cityscape, is thoroughly renovated and extended. Next to the villa, a detached practice dwelling is added. 
The two park villas have been designed to profit maximally from sunshine and views of the park, while keeping down the number of windows overlooking each other’s premises, thus ensuring all occupants’ privacy.
A box-shaped volume separates the park from the parking lot of a nearby supermarket. On the ground floor, commercial spaces will be established. The urban front, which serves as a buffer, features a row of trees and some street furniture, while the back facade, with its luxurious terraces, is oriented exclusively toward the park. A passage connects this frontal courtyard with the park villas in the park lying beyond.

client Antonius Red
location Wondelgem, Belgium
period 2011-2016
procedure competition, laureate
surface 15 000 m²
budget € 15 000 000
team Lieven Achtergael, Tine Bulckaen, Pauline De Schryver, Jeroen De Smet, Kris Huysmans, Jeffrey Berghman, Vincent De Keyser
i.c.w. Nico Terryn (structural engineering), Studiebureau Schoonackers (MEP engineering), Buro Groen (study landscape)