Meulewatersite Wondelgem

Winnend wedstrijdontwerp voor de herontwikkeling van site Villa Meulewater tot woningen en commerciële ruimtes.

De kwaliteit van het bosrijk projectgebied wordt maximaal ingezet om een 80-tal nieuwe wooneenheden en commerciële functies te organiseren en te oriënteren. Om het groene karakter optimaal te behouden, wordt er geen autoverkeer toegelaten op het terrein. Alle bewoners parkeren ondergronds.
Binnen de grote parkzone worden drie bebouwbare zones gedefinieerd met elk een specifieke invulling.
De villa, een beschermd stadszicht, wordt grondig gerenoveerd en uitgebreid. Naast deze villa wordt een vrijstaande praktijkwoning toegevoegd.
De twee parkvilla’s zijn ontworpen om maximaal te kunnen profiteren van bezonning en zichten op het park, terwijl een minimale inkijk de privacy van de bewoners garandeert.
Een balkvormig volume aan de rand van het park vormt de overgang tussen het park en de parking van een supermarkt. Op de gelijkvloerse verdieping van dit volume worden de commerciële ruimtes voorzien. Terwijl de stedelijke voorzijde een bufferruimte vormt met een bomenrij en stedelijk meubilair, richt de achtergevel met riante terrassen zich volledig op het park. Een onderdoorgang verbindt deze voorpleinzone met de parkvilla’s in het achterliggende park.

opdrachtgever Antonius Red
locatie Wondelgem, België
periode 2011-2016
procedure wedstrijd, laureaat
oppervlakte 15 000 m²
budget € 15 000 000
team Lieven Achtergael, Pauline De Schryver, Tine Bulckaen, Jeroen De Smet, Kris Huysmans, Jeffrey Berghman, Vincent De Keyser
i.s.m. Nico Terryn (studie stabiliteit), Studiebureau Schoonackers (studie technieken), Buro Groen (studie landschap)