New Integrated Campus Building Howest in Kortrijk

Design competition for the expansion project of Hogeschool West-Vlaanderen in Kortrijk.

The design is based on the architectural volumes that are optimally measured from the programs whereby the extensive footprint and spatial clusters are connected. The varied ceiling heights and dimensions of the different auditoria are applied to maximally increase the spaciousness and the relationship between these rooms and the surroundings, particularly the marketplace and cafetaria of the campus.

At the same time, without creating actual voids, visual relations are created between throughout the different storeys. The functions from the marketplace and the cafetaria become readable. The media room is designed as a 'penthouse' with a view of the skyline of Kortrijk that is a uniqe place to be.

The division of this design offers a systematical opportunity to link the classrooms and training rooms, with a limited common circulation that is connected to the public areas.

The remaining space within the plan contour is intended as internal patios. With the generous space of the double-height public areas, the new integrated campus building of Howest illustrates a transparent interior. The public areas are linked to the patios designed as exterior atria that also function as terraces or gardens.

client Howest Kortrijk
location Kortrijk
period 2014
procedure competition
team Lieven Achtergael, Sander Verhanneman, Hendrik Roels, Maarten De Pestel, Adrian Vankeirsbilck, Frederique Nys, Aryani Sari Rahmanti, Kris Huysmans
i.c.w. Technum