Geïntegreerde campus Howest Kortrijk

Wedstrijdontwerp voor het uitbreidingsproject Hogeschool West-Vlaanderen in Kortrijk.

Het ontwerp vertrekt van een geoptimaliseerde snede waarbij de programmaonderdelen met een grote footprint, binnen het gabariet, tot een ruimtelijk cluster worden geschakeld.

De variërende hoogtes van de verschillende auditoria worden maximaal ingezet om de ruimtelijkheid en de relatie met de omgeving van de marktplaats en het restaurant te vergroten.

Tegelijkertijd ontstaan er, zonder dat er echte vides worden gemaakt, visuele relaties tussen de verschillende verdiepingen; de functies worden leesbaar vanaf
het restaurant en de marktplaats. De mediatheek wordt als penthouse met zicht op de skyline van Kortrijk een unieke plek om te toeven.

Het opdelen van de snede van dit ontwerp biedt planmatig de kans om opleidings- en leslokalen, met een geringe beukbreedte aan de publieke zones te koppelen.
De overblijvende ruimte binnen de contour van het plan wordt uitgewerkt als een geïnterioriseerd exterieur: patio’s. De openheid en het overzicht van de patio’s in combinatie met de ruimtelijkheid van dubbelhoge publieke delen geven de campus een zeer transparant interieur. De publieke delen zijn bovendien gekoppeld aan de patio’s waardoor ze als tuin of terras kunnen worden ingericht. De patio’s nemen de rol van een geëxterioriseerd atrium op zich.

opdrachtgever Howest Kortrijk
locatie Kortrijk
periode 2014
procedure wedstrijd
team Lieven Achtergael, Sander Verhanneman, Hendrik Roels, Maarten De Pestel, Adrian Vankeirsbilck, Frederique Nys, Aryani Sari Rahmanti, Kris Huysmans
i.s.m. Technum