Sint-Pietersmolenwijk Brugge

Competition design for a master plan for a residential urban quarter.

The project for Sint-Pietersmolenwijk Brugge entails the design of a strategic urban residential project near the centre of Sint-Pieters-op-de-Dijk, one of Bruges’ four suburbs. With a view to enhancing Bruges’ overall attractiveness as a living environment this project will have to fulfil an exemplary function, promoting city living in a high-density area.
As a consequence, the northward extension of Sint-Pietersmolenwijk should qualify as the gold standard for future housing projects to be developed in the area.
At present, the residential urban fabric of Sint-Pieters-op-de-Dijk is dissected by two roads and a railway embankment. These barriers divide the town into barely interconnecting isolated quarters.
The design provides this project area with a clear landscape structure creating internal coherence between the various boroughs. The existing small-scale plot structure is absorbed into a clearly defined larger structure. This landscape-as-binding-element is based on the completion of the existing landscape elements.
The creation of a network of pathways strengthens connections between the various boroughs. Within the project area itself, access for motorised vehicles is organised via two mutually independent loops, meaning through traffic on the territory is strongly discouraged.

client West-Vlaamse Intercommunale
location Brugge, Belgium
period 2003
procedure competition
team Lieven Achtergael, Stéphane Beel, David Verhoestraete, Katrijn Persoons, Jan Mannaerts, Kobus de Bruijne, Peter Vanden Abeele
i.c.w. Stéphane Beel (masterplan design), Michel Desvigne Paysagistes (landscape design), Iris Consulting (mobility study)