Stationsomgeving Blankenberge

Competition design for the redevelopment of a former railway bedding into an urban quarter featuring residential and commercial space, a terminus station, a hotel and a car park.

  • © Polygon Graphics
  • © Polygon Graphics
  • © Polygon Graphics
  • © Polygon Graphics
  • © Polygon Graphics
  • © Polygon Graphics
  • © Polygon Graphics

The railway station surroundings accommodate several distinct zones, each with its own specific program: a residential area with a commercial building as head building, a public zone (comprising the station and the hotel) and a car park.

The residential zone features a number of different residential typologies: apartments, terraced houses, semi-detached dwellings, kangaroo housing and back-to-back dwellings. The buildings are positioned according to a principle of strips of differing widths and functions. The well-considered layout of these volumes results in a well-balanced mix of public and private outside spaces, where the need for privacy and light incidence is heeded. Access to this area is organised by means of loops serving underground car parks and carports. The strips connect with a trajectory for cyclists and pedestrians along the railway complex connecting the inner city public sports fields. The green zone acts as a filter between the railway traffic zone and the residential area.

The existing railway station is pulled down to make way for new construction: an open building with an urban awning. This volume makes the potentialities of the terminus permanent and provides the square with suitable atmosphere. On the corner, a taller volume is erected. This helps to raise the railway station’s profile, distinguishing it from the town. Moreover, the possibility is created to generate additional programs at this unique location. The proposed addition of a hotel may provide a crowd-puller that is also a landmark.

client City of Blankenberge, Wilma Project Development
location Blankenberge, Belgium
period 2009-2011
procedure competition
surface 38 000 m²
team Lieven Achtergael, Sander Verhanneman, Sofie Philips, Dirk Liekens, Bavo Lauwers, Kris Broidioi, Rein Bultynck
i.c.w. Met Zicht Op Zee Architecten en Ontwerpers (architectural design), Dirk Vandekerkhove (landscape design), VK Engineering (structural and MEP engineering), Stéphane Beel