Wit-Gele Kruis Tielt

Winning competition design for the construction of a new district building for Wit-Gele Kruis.

The new office building for Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen has an active and a rather passive wing, which dialogue in a subtle balance. The facades depict the diverse program via open to very closed facades, without limiting the natural light. De closed side walls arouse the curiosity from passers-by, when approaching they are surprised by the uniform facade with large windows.

The desks enjoy pleasant views over the landscape and the patio. The partially covered patio functions as a transition zone between the typical industrial context and the contemporary architecture of the office building itself. The patio creates a private outdoor space with a terrace for staff and visitors.

The indoor spaces get extra natural light and the boundary between the inside and outside fades. The building gets hereby a emphatically open character that benefits the use of the building (in the future).

client Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen vzw
location Tielt
period 2015 – 2017
procedure competition, laureate
surface 955 m²
budget € 2 000 000 (excl. BTW en erelonen)
team Lieven Achtergael, Pauline De Schryver, Lidewij Deroo, Hendrik Roels, Stefaan Jamaer
i.c.w. BM Engineering (stability + techniques), Feys bvba (epb), De Fonseca (acoustics)