Wit-Gele Kruis Tielt

Winnend wedstrijdontwerp voor de bouw van een nieuw afdelingsgebouw van het Wit-Gele Kruis.

Het nieuw afdelingsgebouw voor het Wit-Gele Kruis van West-Vlaanderen is een kantoorschijf met een actieve en een eerder passieve vleugel die in een subtiel evenwicht dialogeren. De gevels verbeelden het diverse programma via open tot zeer gesloten gevels zonder daarbij de natuurlijke lichtinval te beperken. De gesloten zijgevels wekken de nieuwsgierigheid van voorbijgangers; bij het naderen worden deze getriggerd door de uniforme gevel met grote raampartijen.

Het actieve gedeelte van het kantoorgebouw bevindt zich aan de noord- en westzijde. Zo genieten de kantoren optimaal van de bezonning en een aangenaam zicht, enerzijds op het landschap en anderzijds op de patio met bomen en waterpartij. De grote opsplitsbare zaal en de cafetaria richten zich op de patio als meer besloten, private buitenruimte.

De deels overdekte patio of buitenkamer werkt als overgang tussen de typische KMO-zone context van dienstwegen, parkings en steenwegarchitectuur enerzijds en de hedendaagse architectuur van het nieuwe afdelingsgebouw voor het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen anderzijds. De patio creëert een buitenruimte in private sfeer waar een terras kan gerealiseerd worden voor het personeel en bezoekers. Ook krijgen de binnenruimtes niet enkel extra natuurlijk licht, maar vervaagt ook de grens tussen binnen en buiten. Het gebouw krijgt daardoor een nadrukkelijk ‘open’ karakter wat de flexibiliteit in (eventueel toekomstig) gebruik ten goede komt.

opdrachtgever Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen vzw
locatie Tielt
periode 2015 – 2017
procedure wedstrijd, laureaat
oppervlakte 955 m²
budget € 2 000 000 (excl. BTW en erelonen)
team Lieven Achtergael, Pauline De Schryver, Lidewij Deroo, Hendrik Roels
i.s.m. BM Engineering (stabiliteit + technieken), Feys bvba (epb), De Fonseca (akoestiek)