Crematorium Pontes Lommel

Wedstrijdontwerp voor een nieuw crematoriumgebouw.

Crematoria zijn een relatief nieuwe vorm van uitvaartcentra. Een gepaste vorm geven aan een essentieel moment in een mensenleven, plechtig en sereen met aandacht voor de diepmenselijke behoefte aan sacraliteit en ritualiteit is onze ambitie.
Het eeuwenoude op een non symbolische manier uitdrukken, precies en genereus.

De ronde beweging van het gebouw is een oervorm, die bescherming biedt en tevens het onbegrijpelijke, het mysterieuze oproept. Het alzijdige karakter van de cirkel definieert een “oneindigheid” die een evenwicht zoekt tussen lichtheid en zwaarte, natuur en cultuur, begrip en onbegrip, binnen en buiten. Daarbij is de ring een beschermend gebaar, een alles omvattende band waaronder we het programma compact en efficiënt kunnen organiseren om het park, de tuin en het landschap waarmee het gebouw in dialoog gaat te bekrachtigen.


De kracht van de bouwvorm lijkt voor- noch achter-zijde te kennen waardoor het technische gedeelte nooit confronteert met het intieme van het afscheid nemen. Zachte en ruwe materialen ondersteunen de ruimtelijkheid. Ze zijn complementair en contrasterend tegelijkertijd met de omringende natuur die als stil decor het eeuwige vertegenwoordigt

opdrachtgever Pontes
locatie Lommel, Belgiƫ
periode 2014-2015
procedure wedstrijd
team Lieven Achtergael, Kris Broidioi, Hendrik Roels
i.s.m. Proap (ontwerp landschap), Grontmij (studie technieken), Democo (projectontwikkelaar)