Officierswoning Oostende

Renovatie van historische officierswoning tot appartementen.

De bestaande officierswoning wordt, geheel in lijn met de rest van de site van het Militair Hospitaal, hersteld en gerenoveerd. De historisch waardevolle gevels van de bestaande woning blijven behouden. De aanbouwen van latere leeftijd en mindere waarde worden verwijderd.

Het bestaande L-vormige plan wordt op elk van de drie verdiepingen vervolledigd tot een rechthoekig grondplan, om plaats te bieden aan twee ruime appartementen. Het aangebouwde volume krijgt een eigenheid in vorm en materialiteit, waardoor een duidelijk contrast ontstaat met de waardevolle historische gevels. Door een sobere materiaalkeuze en een verticale geleding afgestemd op het bestaande gebouw, vormen de twee gebouwdelen een harmonieus geheel.

De plint van de officierswoning wordt doorgetrokken in bleke betonelementen en de nieuwe buitentrappen worden hier onderdeel van. De bovenliggende lagen worden afwisselend verdiepingshoog beglaasd of volledig massief uitgevoerd. De beglaasde lagen op het gelijkvloers en tweede verdieping krijgen afhankelijk van de achterliggende functies een opake of transparante beglazing. De gesloten laag op de eerste verdieping en de dakrand zijn in ruw buitenpleisterwerk uitgewerkt. Een metalen kijkgat doorbreekt eenmalig de massieve laag en kadreert een zicht op de stad Oostende.

Het gelijkvloerse appartement is een twee-slaapkamer appartement met deels inpandig terras. Op de eerste en tweede verdieping wordt een grote duplex voorzien, met afzonderlijke gelijkvloerse toegang, trap en lift. De slaap- en was -vertrekken worden gegroepeerd op de eerste verdieping. In deze geborgen en intieme verdieping wordt licht en lucht binnengebracht langs de patio’s die zich uitstrekken over de twee bouwlagen. De bovenste verdieping omvat de leefruimtes waarbij elke ruimte een specifiek uitzicht heeft op de omgeving.

opdrachtgever Vanhaerents
locatie Oostende, België
periode 2016-heden
oppervlakte 640 m²
team Lieven Achtergael , Maarten De Pestel, Dirk Liekens, Frederique Nys, Sander Verhanneman, Pauline De Schryver
i.s.m. Group D Engineering (stabiliteit), BM Engineering (technieken)