Onthaalsite Scheldelei Kruibeke

Winnend wedstrijdontwerp voor de landschappelijke herontwikkeling van een natuurgebied.

Het principe van het ontwerpvoorstel is de verheerlijking van het infrastructuurlandschap als een tijdscapsule, dat iets weergeeft over het verleden, het heden en de toekomst. Zowel bestaande infrastructuren als toegevoegde worden benaderd als onderdeel van het landschap, waarbij hoog wordt ingezet op de belevingswaarde. Een aantal hiervan zijn reeds in ontwikkeling of in uitvoering en passen op deze manier reeds perfect binnen het concept van het landschap als attractie. Het ontwerp focust op de volgende plekken: Waterfront, Onthaaldek, Sluisplatform, Scheldelei en Polderpark. De locatie tussen Scheldelei en rivieroever vormt de plek bij uitstek voor de inplanting van een onthaalcentrum dat bezoekers tot de streek verwelkomt. Dit deel van de site brengt verschillende bezoekersstromen - komende van de Scheldelei, het veer, de wandelpaden - samen en biedt uitgestrekte zichten over de omgeving. Er wordt geen gebouw in se voorzien, maar een sterk doch budgetvriendelijk landschapselement waarop in de loop der tijd verschillende programma’s op flexibele wijze kunnen worden ingeplant: het onthaaldek als tijdscapsule.

opdrachtgever Agentschap voor Natuur en Bos
locatie Kruibeke-Bazel-Rupelmonde, België
periode 2012-heden
procedure wedstrijd, laureaat
oppervlakte 495000m²
team Lieven Achtergael, Kris Huysmans, Pauline De Schryver, Aryani Sari Rahmanti
i.s.m. Proap (ontwerp landschap), Stefan Schöning Studio (ontwerp landschapselementen), Antea Group (studie landschap)