Villa B in L, Zambia

Ontwerp van een vrijstaande ééngezinswoning.

De woning bevindt zich nabij Lusaka in een omgeving die volop in ontwikkeling is. De andere atmosfeer, unieke context, warme klimaat, bouwwijze (geen isolatie, enkel glas, geen koudebruggen)... maakt dit een uitzonderlijk project.

Een woning waar de bouwheer kan genieten met familie en vrienden in volkomen privacy maar waar hij tegelijk in dichte nabijheid is van zijn werk.
De woning en tuin met zwembad worden volledig omgeven door een tuinmuur die als een tweede buitengevel aantakt op de voorgevel van het huis. De grote witte gevelvlakken worden geperforeerd door ramen met weloverwogen zichten. Op het gelijkvloers richten de in een U-vorm geschakelde leefzones zich naar de patio en tuin. Op de verdieping worden drie volumes ten op zichte van elkaar geplaatst. Het grootste volume is een nevenschikking van de slaapkamers van de kinderen. Het privégedeelte voor de ouders splitst zich op in een nachtgedeelte die gericht is naar de patio en een bureau die uitkijkt over het werkterrein. De TV-lounge met verzonken zitput is zowel vanuit de leefruimte als het dak bereikbaar.

locatie Zambia
periode 2011-heden
procedure opdracht
oppervlakte 2870 m²
team Lieven Achtergael, Pauline De Schryver, Ida Lievens
i.s.m. UTIL (studie stabiliteit)