Villa B in PF, Brazilië

Ontwerp van een vrijstaande ééngezinswoning.

De woning bevindt zich op een glooiend terrein in de nabijheid van Sao Paulo. Vanop de naastgelegen weg rijdt men het volume binnen dat met een lichte overkraging op de helling is geplaatst. De omsloten luifel waar men onder parkeert, dient als carport voor een drietal wagens. Tegelijkertijd is de carport een overdekte toegang tot de woning, voorzien van daglicht dankzij een opening die de ingang markeert. Door de opening  groeit een boom.

Nadat men centraal de woning heeft betreden, wordt het zicht op het omringende landschap op verschillende manieren prijs gegeven. Zo biedt een lage opening zicht op het noorden vanuit de zithoek en een raam op volle hoogte zicht op het oosten vanuit de eetplaats. De eetplaats grenst samen met de leefkeuken aan een langgerekt, overdekt terras in het deel van het volume in overkraging.

Vanop het terras heeft men toegang tot een trap die het volume doorboort en in plan het leefgedeelte van het slaapgedeelte scheidt. Naar boven toe bedient de trap het dak van de carport van waar men de zonsondergang kan aanschouwen. Naar beneden toe geeft hij toegang tot de tuin. Lager in de tuin is er een zwembad met terras grenzend aan een boomgaard met sinaasappelbomen.

locatie Brazilië
periode 2011
procedure opdracht
oppervlakte 315 m²
team Lieven Achtergael, Dirk Liekens, Sander Verhanneman
i.s.m. Adriana Marasca (uitvoering architectuur)